bmwjohan
2003-04-14, 13:40
jag undrar vad som händer med GI(glykemiskt index) vid tillagning av matvaror. särskilt intresserad är jag av gula ärtor.
om man läser i näringsvärdestabeller står det att gula ärtor har ett glykemiskt index på 40.
ärtsoppa har dock ett glykemiskt index på 91. ärtsoppa innehåller typ gula ärtor, lök, vatten och salt.
innebär detta att GI på ärtorna höjs från 40 till 90 när man kokar sönder dom?
jag vill gärna äta gula ärtor för dom innehåller 25 % protein.
nån som vet?
om man läser i näringsvärdestabeller står det att gula ärtor har ett glykemiskt index på 40.
ärtsoppa har dock ett glykemiskt index på 91. ärtsoppa innehåller typ gula ärtor, lök, vatten och salt.
innebär detta att GI på ärtorna höjs från 40 till 90 när man kokar sönder dom?
jag vill gärna äta gula ärtor för dom innehåller 25 % protein.
nån som vet?