handdator

Visa fullständig version : Göra näringsrik sylt?


Bönne
2007-09-02, 23:33
Utan att tänka på hur kaloririk den är, kan man göra egen sylt som blir god, och samtidigt innehåller mycket antioxidanter och vitaminer?

Jordgrubbar och blåbär innehåller en hel del nyttigt som råa, men ska man göra sylt på det måste man koka (väl?) och då förstör man stor del av näringen, väl?

Den vanliga BoB-sylten, känns ju inte jättenäringsrik - men så fint på rostade mackor =)

Morty
2007-09-04, 13:04
Du kan ju pröva att blanda i lite olja i den... Dock så tror jag att det kan rubba smaken. Socker är ju inte så bra, men det drar väl upp energinnehållet en hel del... Att köra något som ska vara baserat på bär energirikt är nog inte det lättaste.

Eddie Vedder
2007-09-04, 13:32
Sockret i syl är ju först och främst ett konserveringsmedel egentligen. Exempelvis är ju rårörda lingon alldeles fantastiskt gott tycker jag men helt utan socker står det sig inte särskilt länge.

Så att blanda i olja är ju knappast en hit ur något av perspektiven, lär bara bli ännu sämre med tiden om man istället för socker tillsätter fett.

olle lindblad
2007-09-04, 13:38
Ett tips kan ju vara att frysa ner de bär du har och sedan när du är i behov av sylt tina upp dem och mixa eller röra med lämplig mängd socker/florsocker. Det är det närmaste du kan komma sylt utan att koka bären. Blir det för tunt i konsistens får du ha i gelatin eller pektin.

SweLabs
2007-09-04, 13:51
Du kommer endast att förlora en del av antioxidanterna och vitaminerna genom din kokning. Fortfrande mycket av dem båda.