handdator

Visa fullständig version : Vassleisolat ökar glutationnivåer...


King Grub
2007-08-26, 15:50
...och det finns ett klart dosrelaterat samband.

High-pressure treatment of whey protein may increase digestibility and bioavailability of cysteine.

The purpose of the study was to determine whether total lymphocyte glutathione (gamma-glutamyl-cysteinyl-glycine [GSH]) levels (oxidized+reduced) can be augmented from three different doses of pressurized whey protein supplements in a dose-dependent manner over a 2-week period.

Eighteen healthy males and 18 healthy females were randomized into three different groups, with 31 finishing the study. Each group ingested 15, 30, or 45 g/day pressurized whey protein in the morning in bar format for 14 days. Each group was blinded to the amount of whey protein they were ingesting. Ten millilitres of blood was withdrawn before and after the 2-week period to assess blood lymphocyte levels pre and post supplementation.

There was no change in body weight or reported physical activity levels pre and post supplementation. Pre-lymphocyte GSH levels were not significantly different between groups (3.7+/-0.7micromol/l). Least-squares linear regression showed that the change in lymphocyte GSH levels from pre to post supplementation was affected by the amount of whey protein ingested daily (P=0.037). The group that ingested 45 g/day pressurized whey protein augmented GSH levels the most (by approximately 24%), and the group that ingested 15 g/day did not increase lymphocyte GSH levels.

We conclude that there is a significant relationship between the dosage of supplementation and the change in lymphocyte GSH levels. Furthermore, the increase in GSH was linear with the amount of whey protein ingested. Pressurized whey protein supplementation of 45 g/day for 2 weeks can increase lymphocyte GSH by 24%.

Int J Food Sci Nutr. 2007 Sep;58(6):429-36. An open-label dose-response study of lymphocyte glutathione levels in healthy men and women receiving pressurized whey protein isolate supplements.

Glutation är en kraftfull antioxidant, som är starkt kopplad till prestation och oxidativ stress i samband med träning (1,2).

1. J Appl Physiol 87: 1381-1385, 1999; (http://jap.physiology.org/cgi/content/full/87/4/1381?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=Immunocal&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT)

2. Mol-Cell-Biochem. 1999 Jun; 196(1-2): 31-42; (http://grande.nal.usda.gov/ibids/index.php?mode2=detail&origin=ibids_references&therow=337080)

Scratch89
2007-08-26, 15:52
Vad innebär detta i praktiken?

Eddie Vedder
2007-08-26, 15:57
Att mjölkprotein kompletterar upp spannmålsprotein visste vi ju redan men att även cysteinupptaget ökar (och inte bara kompletteras upp) i samband med vassle är ju ännu en anledning till varför proteindrink och havregryn är bra att köra på.:)

Sverker
2007-08-26, 16:00
Jag skrev ju detta i en tråd om intakt protein:
Vill du ha laktoferrin så finns Complette 3:thumbup:
http://www.kolozzeum.com/product_info.php?cPath=21&products_id=28

Visst är det bra med intakt/icke denaturerat laktoferrin men halterna i vassle är mycket låga redan från start.

Annars så är det inte intressant med odenaturerat protein. När det gäller glutationen var ju tanken att det är aminosyrorna cystein-glutamin ( eller var det cystein-alanin:confused: :D ) sitter bredvid varrandra på många ställen i vassleproteinet och tarmen tar upp dipeptiden som därefter blir byggmaterial för glutation. Det spelar alltså ingen roll där vilket vassleprotein du väljer.



:em: Tydligen ska det vara glutamin-cystein.

EiseltUK
2007-08-26, 21:06
Jag skrev ju detta i en tråd om intakt protein:


:em: Tydligen ska det vara glutamin-cystein.

Glutamylcystein ska det vara! :D

Vi sponsrade för cirka 10 år sen en undersökning på en grupp ur det kvinnliga landslaget i längdskidåkning med vassleprotein där teorin var att glutamylcysteinet skulle motverka överträning eftersom de ofta drabbades av infektioner. Tror inte undersökningen pulbicerades men resultatet var bra hörde jag.